Tiedote opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluista

Tiedote  opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluista

 

Opiskeluhuollon psykologi on terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka erityisosaamista ovat oppiminen ja psyykkinen hyvinvointi. Psykologin ensisijainen tehtävä on osallistua oppilaitosyhteisön oppimista ja hyvinvointia edistävän arjen ja toimintakulttuurin rakentamiseen yhteisöllisin keinoin. Psykologi tukee oppilaiden ja opiskelijoiden koulunkäyntiä, oppimista ja mielenterveyttä sekä auttaa oppimisvaikeuksissa. Psykologin työhön sisältyy hyvinvoinnin ja oppimisen vaikeuksia selvittävää sekä ongelmia ennaltaehkäisevää ja korjaavaa työtä.   Psykologin työmuotoja ovat ohjaus ja neuvonta sekä tapaamiskäynnit oppilaiden ja opiskelijoiden sekä heidän arjen aikuisten kanssa.

 

Opiskeluhuollon kuraattori on sosiaalihuollon asiantuntija, joka auttaa oppilaita, joilla on vaikeuksia koulunkäynnissä tai ihmissuhteissaan tai omaan kasvuunsa ja kehitykseensä liittyviä ongelmia tai pulmatilanteita. Kuraattorin tehtäväkuvaan kuuluvat koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja toiminnan tukeminen sekä kotien ja koulun yhteistyön tukeminen. Kuraattorin työmuotoja ovat ohjaus, neuvonta sekä tapaamiset oppilaiden ja opiskelijoiden, heidän huoltajien ja tarvittaessa oppilaan/opiskelijan verkoston kanssa.

 

Opiskeluhuollon psykologin ja kuraattorin palvelut ovat luottamuksellisia ja vapaaehtoisia. Oppilaat, opiskelijat ja heidän huoltajansa voivat ottaa yhteyttä esiopetuksen, koulun tai oppilaitoksen kuraattoriin tai psykologiin esimerkiksi wilma-viestillä tai soittamalla. Oman koulun ja oppilaitoksen kuraattorin ja psykologin yhteystiedot löydät koulun ja oppilaitoksen wilmasta.